Specyfikowanie geometrii produktu wg norm ISO oraz ASME


A. Metodyka szkolenia: Szkolenie ma charakter aktywny: wykład, prezentacja przykładów, ćwiczenia z rysunkiem klienta, dyskusja.
B. Korzyści ze szkolenia:
  • Poznanie zasad wymiarowania i tolerowania geometrycznego wg norm ISO i ASME.
  • Właściwe interpretowanie wymagań specyfikacji geometrycznej produktu czyli tolerancji wymiarów, geometrycznych oraz struktury geometrycznej powierzchni.
  • Właściwe interpretowanie wyników pomiarów.
  • Prawidłowe dokonywanie wyboru metody pomiaru (w tym także budowania układu baz pomiarowych) w odniesieniu do specyfikacji wyrobu.
  • Zwiększenie kompetencji nabywców i/lub dostawców stosujących systemy jakości, w których wyniki pomiarów są podstawą do wykazania zgodności z wyspecyfikowanymi wymaganiami geometrycznymi produktu.
  • Nabycie umiejętności analizy łańcuchów wymiarowych.

C. Zakres szkolenia:
  • Rzutowanie, zasady rzutowania (amerykańskie, europejskie) i wymiarowania, przekroje, wyrwania, rodzaje linii.
  • Normalizacja w rysunku technicznym maszynowym. Struktura norm GPS.
  • Geometryczne wymiarowanie i tolerowanie - GPS a GD&T czyli różnice między ISO a ASME.
  • Tolerancja i pasowania.
  • Łańcuchy wymiarowe.
  • Koncepcja elementów wymiarowalnych wg ISO.
  • Tolerowanie wymiarów - tolerancje ogólne - modyfikatory.
  • Tolerowanie geometryczne - tolerancje ogólne - modyfikatory.
  • Ogólne specyfikacje geometryczne i wymiarów.
  • Bazy: ich rodzaje i układy baz.
  • Tolerancje kształtu.
  • Tolerancje kierunku: równoległości, prostopadłości, nachylenia.
  • Tolerancje położenia: pozycji, współosiowości, symetrii.
  • Tolerancje bicia.
  • Metodyka pomiaru tolerancji geometrycznych – współrzędnościowa technika pomiarowa.
  • Ćwiczenia praktyczne z rysunkiem klienta.
  • Dyskusja i podsumowanie szkolenia.

D. Czas trwania szkolenia: 2 dni.
E. Miejsce szkolenia: W siedzibie zamawiającego lub w salach wykładowych Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki w tym także z dostępem do współrzędnościowej maszyny pomiarowej.
F. Uwagi: Tempo szkolenia zostanie dostosowane do poziomu i kompetencji osób szkolonych. Z tego powodu istnieje możliwość  rozszerzenia propozycji tego zakresu szkolenia.